Dagelijkse toepassingen van kunst

cbd olie

Er zijn weinig onderwerpen waarover zoveel gesproken is als kunst. Is kunst alleen kunst wanneer het gemaakt is om kunst te zijn? Of zijn dagelijkse gebruiksvoorwerpen ook kunst? De discussie gaat al duizenden jaren door en er komen steeds meer nieuwe meningen en stromingen bij. Een belangrijke factor is de toegepaste kunst. Dit gaat over de ontwerpen, objecten en creaties die wel onder de kunst gerekend worden, maar die vooral functioneel moeten zijn.

Uiteraard heeft deze stroming veel tegenhangers. Er wordt meer dan eens gezegd dat functionele kunst een contradictie op zichzelf is. Zelf vind ik het geen probleem wanneer ik bijvoorbeeld naar de Z8 kinderkleding van Amazingkids van mijn kleinkinderen kijk.

Z8 kinderkleding en kunst

Z8 kinderkleding mag wat mij betreft zeker tot de kunsten gerekend worden. Het is een stijlvolle lijn kinderkleding waarbij duidelijk gebruik gemaakt is van verschillende elementen uit de kunst. Hierin is de Z8 kinderkleding uiteraard niet uniek. Er zijn veel merken die gebruik gemaakt hebben van kunstwerken of stromingen om zo een groter bereik te krijgen.

Opvallend bij de Z8 kinderkleding is dat het niet alleen gebruikt is om fraai te zijn. De ouders kunnen ook een statement maken met de kleding. Wanneer de kinderen zelf eenmaal oud genoeg zijn om zelf de kleding te kiezen die zij willen dragen, kunnen zij zelf een statement maken. Het zijn kleine dingen, maar wanneer je al op vroege leeftijd begint met het ontwikkelen van een bepaald bewustzijn rond kunsten en artistiek gevoel, dan zal dit op een latere leeftijd zeker zorgen voor een voordeel.

Toegepaste kunst, ja of nee?

Het is een discussie die hier dagelijks gevoerd wordt. Wanneer ik kijk naar de nieuwste modellen van Tesla, dan zie ik functionele kunst. De vormgeving is artistiek, maar heeft ook voordelen voor de aerodynamica. Mijn vriendin (we zijn nooit getrouwd) vindt dat kunst geen functie mag hebben, behalve de functies die kunst heeft. Het moet mensen aan het denken zetten en vermakelijk zijn. Voor mij is dat een zinloze opvatting van kunst. Wat is kunst nog waard op het moment dat het alleen maar in het museum te vinden is, of aan de muur kan hangen zonder dat we er meer mee kunnen?

Overigens is het een zinloze discussie. De meeste ontwerpers van dagelijkse gebruiksvoorwerpen halen de inspiratie uit de kunst. Zij kijken naar de vormen en de wetten van de kunst om nieuwe modellen te ontwikkelen. Daarmee is de kunst zelf al functioneel geworden – het dient als inspiratie en komt terug in onze meubels, in de Z8 kinderkleding, maar ook in de auto’s en de huizen waarin we wonen. Misschien niet in de definitie waarin wij kunst zelf herkennen en definiëren, maar het heeft ontegenzeggelijk met elkaar te maken en zal ook niet snel veranderen. Dit betekent overigens niet dat de discussie al voorbij is. Wanneer Noelle dit leest op mijn website, weet ik zeker dat we weer genoeg hebben om een nacht lang over te praten!

als je wilt weten wat de kunst van het geld besparen is, dan moet je ons volgende blog lezen.